rollen

Fabricage proces van Tapijt

Bijna iedereen heeft een mooi tapijt in zijn of haar woning liggen. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoe een tapijt wordt gemaakt?

Het woord tapijt is afkomstig van het Perzische woord ’tafta’ dat geweven betekent. Van de verschillende technieken die er bestaan om tapijt te construeren, zijn knopen en weven de oudste en bekendste. Deze technieken worden al eeuwen toegepast, Het was een erg arbeidsintensief werkje. Perzische tapijten worden nog steeds zo gemaakt. Het meeste tapijt dat je tegenwoordig in de winkel vindt, is echter met moderne technieken gemaakt. Vooral het tuften en vernaalden zul je veel tegenkomen.

Getuft tapijt

Aan het eind van de jaren vijftig is een techniek ontstaan die men tuften noemt. Aan deze techniek ligt een fabricagetechniek ten grondslag die is afgeleid van de naaimachine, maar dan op vier of vijf meter breedte. Over de hele breedte van het tapijt zijn honderden naalden opgesteld. Elke naald steekt een doorlopende draad heen en terug door het grondweefsel. Bij het terugkeren van de naald wordt een lus gevormd die al dan niet wordt doorgesneden.

Naast het tuften wordt tapijt ook nog gemaakt op andere manieren: breien, plak- of ribbeltapijt, vloktapijt en het ‘vernaalden’ van tapijt in het zogenaamde naaldvilt.

Geweven tapijt

Weven is al eeuwen een gewilde techniek, die in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd is. Voor de vervaardiging van tapijt wordt weven nog steeds als techniek toegepast. De moderne weefmachines zijn weliswaar langzamer dan tuftmachines, maar leveren hoogwaardige en prachtige tapijten met speciale kleur- en dessin-effecten. De bekendste weefmethoden zijn Wilton en Axminste.

Naaldvilt tapijt

Dit soort tapijt wordt met behulp van de techniek ‘vernaalden’ gemaakt. Bij deze techniek worden vezelvliezen in lagen op elkaar gelegd en in elkaar vervlecht door een reeks naalden met haakjes die op en neer steken door het basisdoek.

Verven voor productie

Deze manier van kleuren kan worden toegepast in alle fabricagetechnieken. Voordat het tapijtgaren verwerkt wordt heeft het al de goede kleur gekregen. Door verschillend gekleurde garens tegelijkertijd toe te passen zijn verschillende structuur- en kleureffecten mogelijk. Dit zie je voornamelijk bij tapijt van wol en polyprop.

Testen 

Voordat tapijt naar de winkels gaat is het van belang om te testen of het tapijt aan de eisen voldoet. Daar voor gaat het naar het testlab. Hoe intensief kan het tapijt imgresbijvoorbeeld gebruikt worden? Slijt het snel? Dit soort gegevens vind je terug in PIT-symbolen (PIT staat voor Product Informatie Tapijt). Om bijvoorbeeld een trap-symbool toe te kennen aan het tapijt moet het wel geschikt zijn voor dergelijk gebruik. Ook slijtage- en rolstoeltests behoren tot het programma waaraan de tapijten worden onderworpen.

Tapijt: van fabriek tot winkel