Egaliseren een vak apart

 

Het egaliseren van een vloer is meestal niet het eerste waarover wordt nagedacht bij het kiezen van een nieuwe vloer. Echter  is het aanbrengen van egaline een klus die vaak noodzakelijk voorafgaat aan het leggen van een nieuwe vloer. De oude vloer krijgt een nieuwe start. Een mooie, strakke ondervloer is immers de fundering van de nieuwe vloer. Of dit nu linoleum, tapijt of PVC is, een strakke ondervloer kan de kwaliteit, het uiterlijk en de levensduur van de nieuwe vloer positief beïnvloeden.

Met de egaline worden alle oneffenheden weggwerkt en eventueel kun je grote hoogteverschillen minimaliseren. Het egaliseren is zowel handmatig als machinaal mogelijk, al zal handmatige egalisatie in de meeste gevallen voldoende zijn. Met name bij het leggen van plavuizen en PVC is het van groot belang dat de ondergrond goed egaal is. Er zijn verschillende soorten egalisatiemiddel op de markt; van een dunne reparatie-variant tot dikke massa’s (3cm dik) die zelfs de grootste oneffenheden kunnen ‘gladtrekken’.

Een egale vloer is letterlijk de basis voor de nieuwe vloer, vandaar dat er veel belang aan wordt gehecht. Van te voren is het verstandig als de stoffeerder komt kijken bij de oude vloer om in te schatten wat er nodig is aan voor werk aan de oude vloer, voordat de nieuwe vloer wordt gelegd. Ook bij nieuwbouwhuizen is het noodzakelijk eerst een laagje egaline aan te brengen. De vloer vanuit de bouw is te ruw om de nieuwe vloer op te verwerken.

                                                               IMG_0039IMG_0038

De voordelen op een rij:

Egaliseren geeft slechte vloeren een nieuwe start

Egaliseren geeft het beste resultaat bij het bekleden

Egaliseren verlengt de levenduur van de bekleding

Egaliseren een vak apart