Egaliseren een vak apart

Het egaliseren van een vloer is meestal niet het eerste waarover wordt nagedacht bij het kiezen van een nieuwe vloer. Echter is het aanbrengen van egaline een klus die vaak noodzakelijk voorafgaat aan het leggen van een nieuwe vloer. De oude vloer krijgt dankzij egalisatie een nieuwe start. Een mooie, strakke ondervloer is immers de fundering van de nieuwe vloer. Of dit nu linoleum, tapijt of PVC is, een strakke ondervloer kan de kwaliteit, het uiterlijk en de levensduur van de nieuwe vloer positief beïnvloeden.

Egaline

Met behulp van de egaline worden alle oneffenheden weggewerkt en kunnen eventuele hoogteverschillen geminimaliseerd worden. Het egaliseren is zowel handmatig als machinaal mogelijk, al zal handmatige egalisatie in de meeste gevallen voldoende zijn. Met name bij het leggen van plavuizen en PVC is het van groot belang dat de ondergrond goed egaal is. Er zijn verschillende soorten egalisatiemiddel op de markt; van een dunne reparatie-variant tot dikke massa’s (3 cm dik) die zelfs de grootste oneffenheden kunnen ‘gladtrekken’.

Nieuwe vloer

Een egale vloer is letterlijk de basis voor de nieuwe vloer, vandaar dat er veel belang aan wordt gehecht. Het is verstandig om de stoffeerder van te voren te laten komen kijken bij de oude vloer om in te schatten wat er nodig is voor werk aan de oude vloer, voordat de nieuwe vloer wordt gelegd. Zelfs bij nieuwbouwhuizen is het vaak noodzakelijk om eerst een egaline laag aan te brengen. De vloer vanuit de bouw is namelijk te ruw om de nieuwe vloer op te verwerken.

                                                               IMG_0039IMG_0038

De voordelen op een rij:

Egaliseren geeft slechte vloeren een nieuwe start

Egaliseren geeft het beste resultaat bij het bekleden

Egaliseren verlengt de levensduur van de bekleding

Egaliseren een vak apart